С 48 часа бе отложено изстрелването на телескопа за издирване на извънземен живот TESS на НАСА. То трябваше да се състои тази нощ, около 00 часа във вторник (българско време), от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ, предадоха световните информационни агенции. 

Новата дата е сряда вечерта, са съобщили от екипа. Тогава ще бъде направен нов опит. 

От SpaceX са заявили, че отлагането се наложило заради технически проблем, чието отстраняване изисква време. 

Апаратурата е в размер на 200 милиона долара. Това е първата подобна мисия на агенцията с ракета Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX, която получи сертификат за такива мисии през февруари 2018 г.

Телескопът ще бъде изведен във висока елиптична орбита, което не е опитвано преди. Телескопът ще достига разстояние като до Луната и след това ще се връща към Земята. Всяка орбита ще отнема по около 14 дни.

НАСА изстрелва телескоп за издирване на извънземен живот

НАСА изстрелва телескоп за издирване на извънземен живот

TESS е като продължение на "Кеплер"

TESS е като продължение на "Кеплер", който промени разбирането на учените за планетите извън Слънчевата система. Когато "Кеплер" беше изстрелян през 2009 г., астрономите знаеха за съществуването на извънземни светове, но имаха малка идея за техния брой и размер. До миналия месец телескопът е открил повече от 2 300 екзопланети. На базата на наблюденията на телескопа астрономите сега вярват, че Млечният път е дом на най-малко 2 милиарда потенциално обитаеми планети, където температурите не са драстични. Но учените не могат да погледнат по-отблизо с "Кеплер".

С телескопа астрономите ще могат да потвърдят планетарната маса и възрастта на новите планети.

Учените се надяват да засекат 500 планети с размер като на Земята и вероятно 20 000 нови светове.

През 2028 г. Европейската космическа агенция планира да изпрати сондата Ariel за проучване на атмосферата на 1000 екзопланети, които са с размер от Земята до Юпитер.

След като Falcon 9 изведе TESS, учените ще изпитат системите, сензорите и камерите на апарата в продължение на 60 дни. Първите данни се очакват през юни, които учените ще обработват в продължение на няколко месеца.