НАСА ще направи втори опит да изстреля най-новата си лунна ракета "Артемида" след неуспешен опит по-рано тази седмица, съобщава "Блумбърг".

Първоначално планирано за 29 август, изстрелването трябваше да бъде прекратено мигове преди излитането поради проблем в един от двигателите.

Ракетата Space Launch System (SLS) и нейната капсула Orion трябва да излетят от Кейп Канаверал, щата Флорида, в 14.17 часа местно време.

Тестът е мисия без екипаж около Луната, която ще проправи пътя за пилотиран полет и бъдещо изследване на земния спътник.

Метеоролозите на космическите сили на САЩ прогнозират 60% вероятност за благоприятни метеорологични условия в началото на двучасовия прозорец за изстрелване.

Високата 98 метра ракета Space Launch System (SLS), която е най-мощната ракета в света до момента, трябва да изведе капсулата Orion, задвижвана от създадения от Airbus European Service Module (ESM), в орбитата на Луната.

НАСА отложи полета до Луната

НАСА отложи полета до Луната

"Всичко е въпрос на безопасност и сигурност"

Полетът, на който няма да има астронавти, бележи следващата глава в завръщането на хората на Луната.

Първият полет с екипаж в космоса е планиран за 2024 г.

За последен път човек стъпва на Луната преди около 50 години. Целта на последната мисия е да докаже, че хората могат да правят по-дълги и по-устойчиви пътувания до там.

Ще бъде направена и оценка дали е възможно изграждането на някаква инфраструктура на и около Луната, което би позволило на хората да оцелеят извън Земята.

Продължителността на мисията е 37 дни, 23 часа, 53 минути и общо ще измине 1,3 милиона мили.

НАСА изстрелва "Орион" на 3 септември

НАСА изстрелва "Орион" на 3 септември

След като по технически причини се провали на 29 август