ЮпитерАмериканската космическа агенция НАСА планира да разруши струващия 1.5 млрд. долара спътник Galileo, който се намира в орбита около Юпитер. Това ще бъде направено, за да не попаднат случайно земни бактерии на спътника Европа.

Смята се, че на покрития с лед Европа има най-големи шансове да бъде открит живот в рамките на Слънчевата система, пише електронното издание NEWSru.

Специалистите от НАСА са решили да не рискуват чистотата на бъдещите изследвания на спътника. След приключването на 35-те обиколки на Юпитер, апаратът, тежащ 1.5 тона ще получи команда за снижаване и със скорост около 160 км/час ще навлезе в атмосферата на планетата, където ще се изпари от високата температура, получена при триенето. Това ще стане в неделя, съобщават от космическата агенция.

Напоследък НАСА стерилизира всички спътници, които предстои да напуснат земната орбита, за да избегнат потенциално въздействие на земни микроорганизми.

В случая с Galileo обаче това не бе направено, тъй като по времето, когато е бил изстрелян, учените предполагали, че космическата радиация унищожава всякакви микроби. Сега обаче изследователите се презастраховат, тъй като бе доказано, че някои микроорганизми могат да оцелеят в много сурови условия, дори при резки промени в температурата и екстремно повишаване на радиацията.

Galileo бе изстрелян през 1986 година, а от 1990 обикаля в орбита около Юпитер, изучавайки атмосферата й и многобройните й спътници.