компютър-интернетТази нощ в световната компютърна мрежа беше регистрирана най-крупната хакерска атака за цялата история на Интернет. Неизвестни атакуваха 13 главни сървъра, които обединяват всички домейнови зони и обезпечават работата практически на целия Интернет, съобщи електронното издание NTVru.

Според първоначални данни, в масираната атака, която започна в 22.00 часа по Гринуич, са взели участие кяколко десетки хакери.

Пол Викси, шеф на Internet Software Consortium Inc., която контролира един от 13-те опорни сървъра, заяви, че атаката се е състояла в пренасочване на потребителите към главния сървър. Това би трябвало да предизвика претоварване и зависване.

Root сървърите винаги са се смятали за най-важната съставна част на мрежата, способни да поемат работата на целия Интернет в случай на подобна атака. Системата обаче се оказа много солидна, въпреки, че в случая всичките 13 сървъра са били атакувани едновременно, подчерта Викси.

Атаката е продължила около един час и заради това няма сериозни поражения върху глобалната мрежа, коментира Washington Post. Според запознати от сектора обаче, ако хакерската атака е била с по-голяма продължителност или е била по-мащабна, последствията биха били унищожителни.

ФБР обяви, че е започнало разследване на хакерската атака. Засега няма никакви предположения за това кому е нужно да вземе контрола над главните информационни пътища.