Компаниите Nokia и Samsung постигнаха споразумение и ще могат да използват патентите си за срок от пет години. Това ще спаси и двете фирми от не малки съдебни разходи, които вече са традиция в т. нар. „патентни войни", съобщава PixelMedia.bg.

Времето на договора започва да тече от края на 2013-а, а според неговата сила Samsung ще трябва да плаща на финландския производител, придобит на скоро от Microsoft, определени "изравнителни такси", точният размер на които обаче ще бъде фиксиран од 2015-а.

Очаква се в близките месеци Nokia да предостави на Microsoft управлението на цялото си мобилно подразделение и идването на тази сделка в този момент се тълкува по различен начин от някои специалисти. Именно патентите са една от най-скъпите стоки, които американския софтуерен гигант купува. 

След като разберем подробности по сделката между Nokia и Samsung ще можем да знаем, дали има опит за заобикаляне на сделката с Microsoft, или всичко е част от играта. Анализатори припомнят обаче, че компанията оценена на $7,2 милиарда ще вземе допълнителни 1,65 милиарда евро именно заради своите патенти, така че надали има право безконтролно да ги предоставя във времето, в което тече самата сделка по придобиване.