телефониНай-големият финландски производител на мобилни телефони Nokia прогнозира глобален ръст в продажбите през идните няколко години. На отраслова конференция в Сан Франциско, организирана от Banc of America, президентът на американското подразделение на Nokia, К. П. Вилска заяви, че през следващите няколко години се очаква ръст от 10 – 15 процента.

K2Kapital коментира, че Nokia става първата компания, рискуваща да прави прогнози за следващата година. И още повече, много е успокояващо да чуваш позитивни новини, коментират експерти. Обстановката отрасъла в момента се оценява като кризисна и никой не очаква ръст за 2003 година. Компаниите, произвеждащи мобилни телефони страдат от спад в търсенето на тяхната продукция на фона на глобалната икономическа рецесия.

Освен това, Nokia се надява, че през следващата година очакваният ръст в продажбите ще дойде от смяната на едни модели телефони с други.

Някои експерти смятат, че разчетите на финландския производител са твърде оптимистични. От J.P. Morgan са изчислили на базата на прогнозите на Nokia за 2002 година, че през 2003 ще бъдат продадени между 440 милиона и 460 милиона клетъчни телефона.

Въпреки всичко, на фона на благоприятните прогнози на Nokia, акциите на компанията започнаха веднага да растат, съобщи финансовата информационна агенция Bloomberg.