Samsung представи новите си слушалки Entrim 4D, предназначени специално за наскоро излезлия шлем за виртуална реалност Gear VR.

Аксесоарът добавя ново измерение към виртуалната реалност, тъй като позволява на потребителя да чувства движенията, които се случват на екрана.

Чудите се как е постигнато това? Слушалките Entrim 4D изпращат електрически сигнали или импулси към вътрешното ухо на потребителя, което създава усещането за движение.

Устройството използва Галванична вестибуларна стимулация, проста и безопасна техника, която предава специални електрически съобщения на нерв в ухото. Благодарение на тези способности, слушалките са в състояние да синхронизират тялото на потребителя със съдържанието на видеото.

Електрическите импулси или сигнали, с които разполагат слушалките, са подобни на тези, използвани в областта на медицината, за да възстанови баланса при пациенти, които страдат от инсулт. В резултат на това, потребителят изживява илюзията, че е част от действието, което е показано на видеото. Той може да усети темповете на движението, както и самата посока.

Технологията е предназначена, за да се премахне гаденето и виенето на свят, което се наблюдава при някои хора във виртуалната реалност.

„Виртуалната реалност не трябва да се изживява само с очите”, казва Стив Юнг, творчески лидер на проекта. „С Entrim 4D ние се надяваме, че хората ще могат да изпитат виртуалната реалност по начина, по който трябва да бъде - с всичките си сетива.”

Още не е известно каква ще бъде цената на очилата и кога ще излязат на пазара.