<pАмерикански инженери обединиха идеите, подсказани им от птиците, пчелите и ... братята Райт и създадоха изтребител с уникално крило. Изпитанията над него вече цял месец се провеждат в пустинята Мухаве.

Учените се надяват, че F/A-18А с "деформирани" крила може да им помогне в близко бъдеще да създадат самолет с такива крила, които ще могат самостоятелно са се сгъват и да приемат по време на полета необходимата за дадена маневра форма. Това суперкрило трябва да замени планките, задкрилките и елероните, които вършат тази работа в съвременните самолети. В природата птиците и пчелите маневрират, променяйки конфигурацията на крилата си и този принцип са използвали братята Орвил и Уилбър Райт по време на историческия си полет в Кити Хоук, Северна Каролина.

В новия самолет крилото на бившия реактивен самолет на морската авиация са промемени по такъв начин, който им дава възможност да се сгъват с 5 процента.

Целта на конструкторите е да създадат самолет, който да е толкова маневрен, както съвременните самолети, но с по-тънки крила, които да го направят по-лек. Тази конструкция позволява икономия на гориво и едновременно с това увеличение на радиуса на действие на бойната машина, отбеляза мениджърът Денис Бесет.

Съвместният проект на Военно-въздушните сили на САЩ, НАСА и Boeing струва 40 милиона долара.