nvidiaNvidia продължава да губи позиции при видеокартите, става ясно от пазарно изследване на Jon Peddie Research, цитирано от pcceni.bg. В момента, компанията има 20% пазарен дял, което е с 2.5% по-малко от предишното финансово тримесечие и с цели 8% по-малко от същия период преди година.

Победителите за сметка на Nvidia са другите два големи играча в този сегмент - AMD и Intel. Собствениците на несъществуващия вече бранд ATI регистрират 0.6% ръст в рамките на едно тримесечие, като пазарният им дял се е увеличил с 3.3% за година.
Intel все още са на първо място с 54.4% дял при 49.6% преди година. Те имат такава преднина благодарение на вградените си решения, присъстващи в огромен брой устройства.

Според много специалисти, положението за Nvidia няма да се подобрява в идните месеци. В момента, хибридната архитектура AMD Fusion, използваща графичен ускорител и процесор на един чип, тепърва набира скорост. С подобряването на нейните позиции, то и пазарният дял на американската компания при видеокартите несъмнено ще се увеличава.