Неизвестна досега галактика, която нарушава представите на съвременната наука за различните типове подобни космически образувания, е открита Приблизително на 1,7 милиарда светлинни години от Земята, пишат световни медии.

Галактиката, наречена Спека /Speca/, съкратено от Spiral-host episodic radio galaxy, се отнася към спиралните галактики, но има и характерните признаци на елиптичните и радиогалактики. Учените предполагат, че изучаването на този феномен ще позволи по-добре да бъде разбран процесът на формиране на звездите и появата на черни дупки във Вселената.

Според директора на Института по астрономия и астрофизика на Тайван ананда Хота учените имат работа с най-екзотичната галактика, в центъра на която е разположена масивна черна дупка. Този обект може да даде много информация за формирането на галактиките и развитието им до днешното състояние.

Хота обрща внимание, че свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката изхвърля частици, движещи се със светлинна скорост.

Това е втората спирална галактика, в която е открит този феномен.

Тези струи частици светят ярко в радиочестотния спектър на електромагнитното излъчване. Скоростта им се мени, което показва наличието на някакво вещество. Според Учените това може да е индикация за преходна степен на трансформация на спиралната галактика в елиптическа. Досега за първи път се предоставя възможност за изучаване на този процес.

Не по-малко поразително е и числото на разклоненията на откритата галактика. Те наброяват три двойки, което е много дори за елиптичните системи.

Признаците на радиогалактиките, характерни за елиптичните, но не за спиралните системи са според Хота краен продукт на многочислени сливания на галактиките. Тези феномени с времето водят до това, че веществото, което е необходимо за продължаване на формирането на звездите, се изтощава и спиралните галактики се преобразуват в елиптически.