Експерти от антивирусната лаборатория PandaLabs алармираха за нова опасна уязвимост от типа „zero-day" в операционната система Windows. Възползвайки се от нея, атакуващите могат да управляват файлове чрез иконите на десктопа.

Строго погледнато това не е точно уязвимост, коментират от PandLabs. По-скоро става въпрос за една стара функция, чиято сигурност не е напълно обезпечена.

Тя е налична във всички версии на Windows, дори и в тези, които повече не се поддържат от компанията, информира TechNews.bg.

Тъй като е невъзможно да бъдат пуснати бързо „кръпки" за всички операционни системи, поради огромния обем работа, Microsoft предлага към момента малко приложение за справяне с проблема.

След инсталирането му обаче е възможно някои икони да изчезнат от десктопа.

Досега са регистрирани няколко случая на използване на функцията. Чрез уязвимостта е получен достъп до системата SCADA, твърдят от PandaLabs.

Въпрос на време е хакерите да започнат да експлоатират интензивно уязвимостта. Когато това се случи, можем да очакваме вирусна епидемия в най-добрите й традиции - с милиони заразени компютри, предупреждават експертите по сигурност.