Изследователи от групата за дигитална сигурност Citizen Lab заявиха, че са открили шпионски софтуер, който са свързали с израелската фирма NSO Group. Софтуерът използва новооткрит пропуск в устройства на Apple, съобщава "Ройтерс".

От Citizen Lab обявиха, че са открили шпионския софтуер Pegasus на израелската фирма NSO Group докато са инспектирали устройството на Apple на служител на базирана във Вашингтон група на гражданското общество миналата седмица.

Устройтвото е било заразено с него заради гореспоменатият пропуск.

"Това показва, че гражданското общество отново служи като система за ранно предупреждение за сложни атаки", каза Джон Скот-Рейлтън, старши изследовател от групата за компютърна сигурност.

И български граждани подслушвани с шпионския софтуер "Pegasus"?

И български граждани подслушвани с шпионския софтуер "Pegasus"?

Прокуратурата пита службите прилаган ли е софтуерът в държавни структури

От Citizen Lab не предоставиха повече подробности за засегнатото лице или организацията.

Пропускът позволи компрометиране на iPhone, работещи с най-новата версия на iOS (16.6). За успешното заразяване на устройство от този вид не е необходимо жертвата да прави каквото и да било, за разлика от повечето зловреден софтуер, който разчита на това потребителят да допусне някаква грешка.

Apple издаде нови актуализации на своите устройства, след като проучи информацията от Citizen Lab. Говорител на Apple каза, че няма повече коментари, а от групата за дигитална сигурност призоваха потребителите да актуализират своите устройства.

От NSO Group не коментираха случая.

Припомняме, че Израелската фирма е в черния списък от правителството на САЩ от 2021 г. за предполагаеми злоупотреби, които включват наблюдение на държавни служители и журналисти.

"Полският Уотъргейт": Властите обвинени, че шпионирали опоненти със софтуера Pegasus

"Полският Уотъргейт": Властите обвинени, че шпионирали опоненти със софтуера Pegasus

Правителството на Полша е под нарастващ натиск да разследва твърденията