Connexion by Boeing, бизнес организация на Boeing Company (NYSE:BA) и Intel Corporation, обявиха вчера, че са сключили споразумение за разработване и насърчаване на високоскоростна безжична интернет услуга на борда на самолетите .

Това превръща Connexion by Boeing в първата интернет услуга по време на полет , която може да бъде проверявана чрез програмата на Intel Wireless Verification.

Connexion by Boeing е единствената високоскоростна безжична услуга за ползване на Интернет, данни и развлечения за пътниците на търговски въздушни линии и за частни и правителствени административни реактивни самолети .

Чрез програмата Wireless Verification Intel работи с доставчици на безжични услуги, за да идентифицира и намали потенциалните въпроси, свързани с качеството на услугата, достъпа до web-страниците или престоя, които могат негативно да повлияят на крайното впечатление на потребителите.
Досега програмата е осъществила проверка на 103 доставчици на услуги, които управляват повече от 70 хил. hotspots по цял свят.

Чрез проверката на съвместимостта на услугата на Connexion с мобилната технология и средства на Intel Centrino, ние помагаме пътниците на самолета да получат пълно, висококачествено, Wi-Fi преживяване на борда, такова каквото биха очаквали и биха ползвали на земята - независимо дали сърфират из световното интернет пространство, гледат на живо международни телевизионни програми, или се свързват с корпоративен VPN”, казва Дейвид Фрийдман, вицепрезидент на отдел “Маркетинг и продажби на Connexion by Boeing”.

Connexion by Boeing и Intel ще работят и с пътническите авиолинии, за да осигурят по-добро познаване на услугата, възможност за тестове и предлагане на достъп до Интернет на борда на самолетите. Това може да стане чрез съвместна реклама, промоции и обучение, насочени както към пътниците в бизнес класа, така и към онези, които пътуват през свободното си време.
Услугата Connexion by Boeing е достъпна на борда на 70 самолета и в повече от 100 полета на ден по цял свят на компаниите Lufthansa Airlines, Scandinavian Airlines, Japan Airlines, ANA, Singapore Airlines и China Airlines.
Освен това Austrian Airlines, Korean Air, El Al, Asiana и Etihad скоро ще започнат да предлагат високоскоростната услуга на борда на техните самолети, които извършват полети на дълги дестинации.

Connexion by Boeing, който функционира вече втора година, получи Световната награда за водещ доставчик на високоскоростен интернет на борда на самолет. Наскоро Connexion by Boeing бе обявена за една от безжичните компании, наблюдавани през 2005 от IDC аналитици на безжични услуги, и получи наградата на Network Magazine за 2005 за новаторство за “Product Breakthrough.”.

Connexion by Boeing е подписала споразумения с над 600 корпорации по целия свят и сключила споразумения за безжичен роуминг с 17 асоциирани доставчици на услуги. Според тези споразумения, пътниците могат да се свързват посредством съществуващ акаунт с Connexion by Boeing, или да използват платформите за роуминг на своите доставчици на безжични услуги, за да улеснят методите за плащане в бъдеще.

Цената на услугата за полет за повечето международни линии е 29.95$, с по- ниска тарифа от 19.95$ за полети с продължителност по-малка от 6 часа.
Предлага се и възможност за плащане на минута, която включва 60-минутен стартов пакет с цена 9.95$, след което всяка следваща минута струва 0.25$.
Connexion by Boeing също така предлага и високоскоростно решение на свързване за авиационния бизнес и наскоро обяви и започването на такава потребителска програма за морския пазар.