Първата ракета, направена почти изцяло от части, изработени на 3D принтер, направи своя дебют в сряда вечерта, но летя само три минути и не успа да достигне до Космоса, предава Асошиейтед Прес.

На борда на тестовия полет на Relativity Space нямаше нищо, освен първия метален детайл, изработен на 3D принтер на компанията, направен преди шест години.

Стартъпът искаше да изведе сувенира в орбита с височина 200 километра за няколко дни, преди да се върне в атмосферата и да изгори заедно с горната степен на ракетата.

Първата степен на ракетата свърши своята работа след излитане от Кейп Канаверал и се отдели, както беше планирано. Но втората степен стартира двигателите си и след това се изключи, след което падна в Атлантическия океан.

"Въпреки че горната степен не функционираше и мисията не достигна орбита, "първите изстрелвания винаги са вълнуващи и днешният полет не беше изключение", каза коментаторът на изстрелването в Relativity Space Арва Тизани Кели след изстрелването в сряда.

По-голямата част от 33-метрова ракета, включително нейните двигатели, излезе от огромните 3D принтери на компанията в Лонг Бийч, Калифорния.

Relativity Space каза, че 3D отпечатаните метални части съставляват 85% от ракетата, наречена Terran. По-големите версии на ракетата ще имат още повече и ще могат да се използват многократно за множество полети.

Други космически компании също разчитат на 3D-печат, но такива части съставляват само малка част от техните ракети.