Националната лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ в Лос Аламос изключи първия компютър, преодолял границата за производителност от 1 петафлопс. Roadrunner три пъти е заемал първа позиция в рейтинга на „500 най-производителни суперкомпютри“, съобщава PixelMedia.bg.

Устройството, изграждането на което е струвало $121 млн, е било предназначено за изчисляване на стареенето на ядрените материали, анализ на безопасността и надеждността на ядрения арсенал на САЩ, както и за решаване на редица други задачи. Roadrunner и досега влиза в списъка на 25-те най-бързи суперкомпютри в света, но ще бъде заменен с по-ефективни и евтини системи.

В Лабораторията в Лос Аламос на негово място ще заработи Cielo, инсталиран през 2010 г. Той е по-малък по размери, консумира по-малко енергия и е по-производителен от Roadrunner, а цената му е „само“ $54 млн.

IBM Roadrunner използва 6480 двуядрени процесора AMD Opteron и 12 960 процесора IBM Cell 8i. Той заема площ от 560 кв.м, а неговото енергопотребление достига 2,35 мегавата.