Премиерът Кирил Петков обсъди с представителите на Amazon и Google новия институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще заработи с подкрепата на българската държава, технологичните гиганти и местния бизнес. Той изтъкна, че правителството е отворено и за други общи проекти с висока добавена стойност.

В рамките на разговора с представителите на Amazon бяха обсъдени възможностите България да се превърне в логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа.

България щяла да става световен IT център

България щяла да става световен IT център

Държавата ще финансира института с 100 милиона долара

На срещата с представителите на Google беше обсъдена възможността да бъде създадена съвместна работна група на правителството с компанията, чиято цел е да подготви предложения за нови проекти в България, свързани с дигиталната трансформация, облачни технологии и електронно правителство. Така ще бъдат набелязани следващи стъпки за сътрудничество и инвестиции.

На срещите с представителите на двете компании Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич бе разговаряно още за взаимодействие в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия.