Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и Капил Сибал, министър на науката и технологиите на Индия, подписаха Програма за научно-технологично сътрудничество между двете страни за периода 2005-2007 година.

Програмата ще допринесе за развитието на страната ни в областта на високите технологии и научните постижения, както и ще даде възможност за задълбочаване на двустранните отношения между България и Индия.

През днешния ден министър Вълчев се срещна и с Арджун Сингх, министър на развитието и човешките ресурси и проф. Дипак Пентал, ректор на Делхийския университет.

На срещите е обсъдено подписването на единна Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между двете страни. Тема на разговорите е била и възможността за изграждането на Център по индология в София, сформиране на отделна специалност българистика в университета в Делхи, както и обмен на студенти и преподаватели между двете страни.

По време на визитата си в Индия министър Вълчев ще се срещне и с проф. Машелкар, председател на Индийския съвет за научни и индустриални изследвания.
Делегацията ще посети и българското училище в Делхи “Георги Сава Раковски”

Според програмата за научно-технологично сътрудничество приоритетни области са: информационни технологии; металознание и нови материали; алтернативни източници на енергия, вкл. слънчева; геофизични уреди и противоземетръсно инженерство; хранително-вкусови технологии; медицина; лазерни технологии; астрономия; океанология и др.

Подписването на програмата ще даде възможност за изготвяне през 2006 година на Меморандум за сътрудничество в областта на информационните и комуникационни технологии.

През 1998 г. индийското правителство наименува средно училище в Делхи на името на изтъкнатия поет, революционер и идеолог на българското национално освобождение Георги Сава Раковски. Училище “Г.С.Раковски” в Делхи и училище “Индира Ганди” в София са ярки символи на българо-индийското приятелство.