В Тексас започва антимонополно разследване на Google, което трябва да установи дали наистина интернет гигантът манипулира резултатите от търсене.

Подобно дело се води срещу компанията и в Европа, съобщава TechNews.bg.

Прокурорът Грег Абът вече е контактувал с Google във връзка с антитръстово разследване на бизнес практиките на компанията, признават от най-голямата търсачка в интернет.

По-рано тази година, европейските регулатори започнаха разследване по искане на близкия до Microsoft сайт за сравняване на цени Foundem, който твърди, че Google е намалил неговия рейтинг, за да го извади от бизнеса.

Две щатски компании - TradeComet и myTriggers, също инициираха собствени антитръстови дела срещу Google по подозрения за манипулиране на резултатите от търсене с цел да се навреди на бизнеса им. Делото на TradeComet бе прекратено по технически причини, докато случаят с myTriggers е висящ в Охайо.

Microsoft, която също попадна под антитръстовия контрол преди 10 години, признава, че е сезирала федералните регулатори за бизнес практиките на Google, но отрича да е организирала юридическа кампания срещу своя конкурент.

В блога си пък Google посочва, че Foundem е част от организация на Microsoft, наречена "Инициатива за конкурентен онлайн пазар", и че адвокати, работили за Microsoft, са представяли TradeComet и myTriggers.