компютър-интернетВ Интернет се появи нов вирус на име Roron, който е създаден в България, съобщи руската лаборатория за антивирусен софтуер “Кашперски”.

Поред информации от вчера, вече има 6 разновидности на червея, който се е разпространил в няколко зони на Интернет в Европа, САЩ и Русия. Специалистите смятат, че той може да бъде причислен към най-опасните вируси.

Roron се разпространява чрез елекронната поща, по локалните мрежи и по системата за обмен на файлове KaZaA. Той може да се стартира, само ако бъде отворен прикаченият файл на писмото. След това се записва в директория Windows и Program Files и се вписва в Autorun-ключа на системния регистър. При стартирането червеят понякога дава съобщение за грешка в програмата WinZip.

Roron се разпространява по класическия способ – разпраща копията си до всички адреси, съдържащи се в адресната книга на заразения компютър. Освен това се записва на общодостъпните мрежави дискове, както и в каталога на KaZaA, откъдето може да се прехвърли при други потребители.

Ако на заразения компютър има инсталирана програма за работа с IRC-канали, вирусът записва в нея специални backdoor-процедури. Ако това стане, машината може да се управлява от разстояние. Тази функция позволява да се създаде мрежа между заразените компютри и в бъдеще да се използва за масирани DoS-атаки.