Когато големите бизнеси си купуват нови компютри, те трият всичко от твърдия диск, за да го изчистят, съобщават от TechNews.bg.

Някои обикновени потребители правят същото нещо. Това, което работи за бизнес клиентите, обаче не винаги е толкова лесно за индивидуалния потребител.

Много компютри всъщност не идват с чисто копие на операционна система. Вместо това, те се продават с диск за възстановяване, който възвръща вида на системата такава, каквато е била в началото - с всичкия допълнителен софтуер.

Производители на компютри Dell предлагат на потребителите диск, на който има само Windows, което им позволява да направят чисто инсталиране на операционната система, ако поискат.

Други, като Hewlett-Packard и Sony използват опция "system restore". HP така улеснява поддръжката на продукта. Apple също използва опция за възстановяване на системата на своите Mac компютри, макар и нейните машини да се продават само с две пробни програми, iWork и Microsoft Office, заедно с пълните версии на iLife и още няколко други.

Една от причините "чистото PC" да е по-добра алтернатива от това да се трие хард диска е, че производителите на компютри също така оборудват своите машини с необходимите драйвери за техния специфичен хардуер.