Транспортният товарен кораб "Прогрес МС-28", изстрелян в четвъртък от космодрума Байконур, трябва да се скачи с Международната космическа станция (МКС) в събота, съобщава "Интерфакс".

Според Роскосмос ще остане в орбита около 179 дни.

Космическият кораб "Прогрес МС-28" беше изстрелян на 15 август от космодрума Байконур с ракета носител "Союз-2.1а".

 "Союз МС-25" се скачи с МКС

"Союз МС-25" се скачи с МКС

След проблеми при изстрелването и отлагане

Той ще достави до станцията повече от 2,5 тона товар, включително 1201 кг апаратура и оборудване за системите на станцията, опаковки за научни експерименти, облекло, храна, медицински и санитарни продукти за екипажа, 950 кг гориво за зареждане на станцията, 420 кг питейна вода за астронавтите и 50 кг азот за попълване на атмосферата.

МКС ще получи и рентгенов спектрометър за експеримента All Sky Monitor, който се планира да бъде инсталиран на външната повърхност на модула "Звезда" на руския сегмент на МКС по време на дейности в открития космос.

Руски сателит се взриви до американски астронавти на МКС

Руски сателит се взриви до американски астронавти на МКС

Били са разпръснати над 100 отломки в орбита

В момента станцията има екипаж от девет души - космонавтите на Роскосмос Олег Кононенко, Николай Чуб и Александър Гребенкин, астронавтите на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат, Жанет Епс и Трейси Дайсън, както и астронавтите, пристигнали през юни с новия американски космически кораб за многократна употреба Starliner НАСА Бари Уилмор и Сунита Уилямс.

Космосът е една от последните останали области, в които Съединените щати и Русия продължават да си сътрудничат въпреки тежкото състояние на отношенията им в резултат на войната в Украйна.

"Прогрес МС-26" потегли към МКС

"Прогрес МС-26" потегли към МКС

Корабът ще достави около 2,5 тона товар на МКС