Първото тестово изстрелване на новата руска ракета-носител от тежък клас "Ангара-А5" беше осъществено от космодрума Плесецк, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от руския ракетно-космически отрасъл. Владимир Путин е взел участие в церемонията по изстрелването чрез видеоконферентна връзка.

"Стартът на ракетата-носител се състоя в разчетеното време (8:57 ч. московско време, 7:57 ч. българско време) и протече по план", казал източникът. 12 минути след изстрелването се е отделил основния блок на апарата.

"Ангара" е извела в орбита двутонен товар. Планира се, отделните части на ракетата да паднат в следните зони: едната - република Коми, втората - в Томска област, а третата - във Филипинско море.

Както са съобщили от пресслужбата на Министерството на отбраната, военният министър Сергей Шойгу вече е докладвал на Путин за успешното провеждане на първия изпитателен полет на ракетата-носител.

Ангара са ново поколение космически ракети, създадени в Русия - всички досегашни ракети-носители са разработени още в СССР.

"Ангара-А5" е втората най-тежка ракета в поколението със 773 тона стартова маса и способност да транспортира между 3 и 24,5 тона товари.

Ракетите "Ангара" ще се използват за извеждане в орбита на широк диапазон от различни космически апарати - спътници, космически кораби, автоматични междупланетни станции.

Уникалното техническо решение на тези ракети позволява всички класове - от най-леките до най-тежките - да бъдат изстрелвани от една универсална пускова установка.