Русия в четвъртък изстреля за първи път своята космическа ракета Ангара-А5 от космодрума Восточний в Далечния изток, като успешно постави тестов товар в ниска орбита като част от усилията за разработване на нова постсъветска ракета носител, предава "Ройтерс".

Тестовото изстрелване на Ангара-А5, първата постсъветска космическа ракета на Русия, имаше за цел да подчертае амбицията на Москва да бъде голяма космическа сила и нарастващото значение на Восточний, разположен в горите на района на Амур в Далечния изток на Русия.

Но две изстрелвания на ракетата Ангара бяха прекратени в последния момент във вторник и сряда поради неизправност на система за херметизиране и след това проблем със системата за управление на изстрелването на двигателя.

За облекчение на руските космически служители, имаха късмет в четвъртък при третия опит, само часове преди Русия да отпразнува Деня на космонавта, отбелязващ деня, когато преди 63 години Юрий Гагарин от Съветския съюз стана първият човек в открития космос.

"Има стартиране на двигателя, полетът е нормален", каза контролът на мисията, докато ракетата излиташе към космоса, достигайки повече от 25 000 километра в час за минути.

"Резервоарите за гориво се отделиха и след това централната секция се отдели и тестов товар беше поставен в орбита", казаха от руската космическа агенция Роскосмос.

"Ракетата работи нормално", казаха от Роскосмос. "С това изстрелване започнаха летателно-проектните изпитания на космическия ракетен комплекс "Амур" с ракети-носители от тежък клас "Ангара" на Восточний.

54,5-метровата тристепенна ракета с маса около 773 тона може да пренесе около 24,5 тона в космоса, според руския вестник "Комерсант".

Министерството на отбраната също участва в проекта, който според Москва използва само руски компоненти и по-малко вредно за околната среда гориво и ще замени Протон М като тежкотоварна руска ракета, която е в експлоатация от средата на 60-те години на миналия век.

Русия започна проекта Ангара няколко години след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. в опит да създаде произведена в Русия ракета-носител, която може да осигури достъп до космоса дори без космодрума Байконур, който Русия наема от Казахстан.

"Създаването на ракетно-космическия комплекс "Ангара" (КРК) е задача от особено национално значение", заяви Роскосмос.

"Въвеждането в експлоатация на космическия кораб "Ангара" ще позволи на Русия да изстрелва от своя територия космически кораби от всякакъв тип и ще осигури на страната ни независим гарантиран достъп до космоса.

Първият тестов полет Ангара-А5 се проведе през 2014 г., а друг последва през 2020 г., и двата от Плесецк в Северна Русия. Последва частичен тест през 2021 г., който беше неуспешен.

"Союз МС-24" се завърна на Земята

"Союз МС-24" се завърна на Земята

Астронавтът на НАСА Лорал О'Хара, космонавтът на "Роскосмос" Олег Новицки и представителят на Беларус Марина Василевская се прибраха от МКС