"Роскосмос" и Руската академия на науките проучват възможността за изследване на Марс, като вземат предвид изоставането на мисията ExoMars-2022. Това съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на държавната корпорация.

"Специалистите на държавната корпорация Роскосмос и Руската академия на науките проучват възможностите за изследване на Марс, като вземат предвид основата, създадена в рамките на проекта ExoMars, включително възможността за привличане на чуждестранни партньори", отбелязва пресслужбата.

По-рано Европейската космическа агенция (ESA) категорично отхвърли предложенията на Русия за стартиране на мисията ExoMars през 2024 или 2026 г., уточниха от държавната корпорация. Роскосмос също така добави, че е запознат с плановете на ESA да изстреля марсохода без участието на Русия през октомври 2028 г.

Русия спира да работи с ЕС на МКС

Русия спира да работи с ЕС на МКС

ЕСА и "Роскосмос" прекратиха сътрудничество по програмата ExoMars

"Като се има предвид, че цялата световна наука загуби мисията ExoMars-2022, както и че руските научни инструменти (ADRON-RM и ISEM), инсталирани на европейския марсоход на мисията ExoMars-2022, ще бъдат демонтирани като част от работата по взаимното връщане на оборудване, можем само да пожелаем на нашите колеги от ESA успешно изстрелване на марсохода през октомври 2028 г. без наше участие", добавиха те.

През юли миналата година ръководителят на ESA Йозеф Ашбахер съобщи в Twitter, че управителният съвет на агенцията е решил да прекрати сътрудничеството с Роскосмос по програмата ExoMars. Тогава Роскосмос обяви, че Русия може да реализира своята част от проекта на национално ниво или с участието на партньори от приятелски страни.

През ноември генералният директор на "Роскосмос" Юрий Борисов каза пред ТАСС, че ЕКА напълно се е отказала от сътрудничеството с Русия в изследването на Марс. Той подчерта, че нито научната общност в Европа, нито Русия биха спечелили от подобна стъпка.

НАСА и Пентагонът разработват ракета с ядрен двигател за пътуване до Марс

НАСА и Пентагонът разработват ракета с ядрен двигател за пътуване до Марс

Да пътуват до и от дълбокия космос по-бързо от всякога