Руските космонавти трябва да спрат да работят с европейския манипулатор ERA на МКС. Това заяви ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в канала си в Telegram.

По-рано във вторник Европейската космическа агенция (ESA) обяви прекратяването на спряното преди това .

Пресслужбата на "Роскосмос" отбеляза, че държавната корпорация все още не е получила официално уведомление от ESA за прекратяване на сътрудничеството по проекта ExoMars-2022, но съжалява за подобно решение.

"Роскосмос" готов да изпълни планираните проекти, въпреки санкциите

"Роскосмос" готов да изпълни планираните проекти, въпреки санкциите

Изтрелванията продължават, но с известно забавяне

"Руската страна все още не е получила официално уведомление от Европейската космическа агенция за пълното прекратяване на сътрудничеството по проекта ExoMars-2022, така че ние трябва да отговорим само на дипломацията на Twitter", казаха от пресслужбата.

"Жалко е, че търсенето на признаци на живот на Марс за Европа се оказа по-малко важно от политическите амбиции на отделни европейски служители и държави. Русия може да реализира своята част от проекта ExoMars на национално ниво или с участието на партньори от приятелски страни", се казва в съобщението.

„Роскосмос“ отказа да изстрелва британски спътници

„Роскосмос“ отказа да изстрелва британски спътници

Британците отказват да продадат акциите си в компанията

Припомняме, че Рогозин вече обяви по-рано, че санкциите срещу Русия заради войната в Украйна правят съвместната работа в Космоса невъзможна - въпреки че се правят опити за кръстосани полети с НАСА. 

Международната космическа станция (МКС) може да се "разпадне" до 2030 г. без големи инвестиции в ремонт. За това предупреди Рогозин през март.

Значителните инвестиции обаче може да са безсмислени, тъй като "САЩ, британците и европейците се държат по този начин", отбеляза той на среща с руски депутати от Либерално-демократическата партия, визирайки санкциите на Запада срещу Русия.