От средата на следващата година пътниците на ирландската авиокомпания Ryanair ще получат възможност да използват мобилните си телефони по време на полет, съобщават от IDG.BG.

По принцип се счита, че използването на клетъчни телефони на борда, по време на полет може да наруши работата на електронното оборудване и по този начин да застраши сигурността на пътниците. Според представители на разработчика OnAir, на който авиокомпанията е възложила изграждането на телекомуникационната система в самолетите, няма място за подобни тревоги.

Ако специалистите на компанията се окажат прави и проектът бъде завършен, Ryanair ще стане първият европейски авиопревозвач, който ще разреши на клиентите си свободно да звънят по мобилните си телефони и да използват мобилен Интернет - достъп. Самата авиокомпания няма да взима пари, а услугата ще се тарифира като роуминг.

RyanAir обаче ще получава комисионна от клетъчните оператори, което според изпълнителния директор на авиокомпанията Майкъл О'Лири ще доведе до ново намаление на цените за нейните самолетни билети.