Сътрудници на Петербургската полиция и на американските полицейски органи ще се борят съвместно срещу детската порнография в Интернет, съобщиха от IDG.BG.

Една от причините за споразумението между тях е нарастването на броя на случаите, когато руски сайтове с детска порнография се регистрират зад граница.

Първоначално двете полицейски централи ще започнат да осъществяват редовен обмен на информация. Според експерти в областта един от основните проблеми при задържането на лица за разпространение на детска порнография е, че те се намират в Русия, а сайтовете им се регистрират зад граница.

Поради това, формално не е налице нарушение на руското законодателство, което преследва само изготвянето и разпространението на материали с детска порнография, а гледането им в домашни условия не е забранено.

Според представители на руската полиция положителен ефект от международното сътрудничество в тази сфера вече има. Те цитираха скорошния случай с делото срещу голяма банда, занимаваща се с разпространение на порнография, което е било възможно с активната помощт на органите на реда в Германия и Холандия.