Изследователи от Еврейския университет в Йерусалим обявиха, че са намерили начин да трансформират клетки от кожа в трите основни типа стволови клетки, от които се състоят ембрионите в ранен стадий, съобщават израелските медии.

Откритието би могло да проправи пътя за създаване на цели човешки ембриони от човешки кожни клетки, без нуждата от сперматозоиди или яйцеклетки, изтъкват изследователите. А това също така би могло да има "огромни последици" за моделиране на дефекти на ембриона и хвърляне на светлина върху дисфункции на плацентата, както и за разрешаване на някои проблеми с безплодието чрез създаването на човешки ембриони в петриева паничка, се уточнява в изявлението на Еврейския университет.

Учени коригираха ДНК в ембрион

Учени коригираха ДНК в ембрион

Бебета по поръчка на хоризонта

"Може да се каже, че сме близо до генериране на синтетичен ембрион, което е наистина налудничаво нещо", коментира д-р Йоси Буганим от Департамента по биология на развитието и изследване на рака, който е ръководил изследването, което е публикувано в Cell Stem Cell.

Това откритие може да позволи на учените в бъдеще "да генерират ембриони от стерилни мъже и жени, използвайки само техни кожни клетки, и да генерират истински ембрион в паничка и да имплантират ембриона в майката", изтъква още ученият.

Буганим и неговият екип е открил набор от пет гена, способни да трансформират миши кожни клетки във всичките три типа клетки, които съставляват ранния ембрион: самият зародиш, плацентата и екстраембрионалните тъкани като пъпната връв.

Учени получиха зелена светлина за генна модификация на човешки ембриони

Учени получиха зелена светлина за генна модификация на човешки ембриони

Променените ембриони няма да могат да се имплантират на жените

През 2006 г. японските изследователи Казутоши Такахаши и Шиния Яманака откриха способността на кожните клетки да бъдат "препрограмирани" в ранни ембрионални клетки, които могат да генерират цял плод чрез използването на четири централни ембрионални гена. Тези гени препрограмират кожните клетки в "индуцирани плурипотентни стволови клетки", които са подобни на клетките, които се развиват в ранните дни след оплождането и по същество са идентични с техните естествени аналози. Тези клетки могат да се развият във всички видове ембрионални клетки, но не и в екстраембрионални тъкани като плацентата.

Японските учени откриха, че четирите централни ембрионални гена могат да бъдат използвани за "подмладяване" на кожните клетки, за да функционират като ембрионални стволови клетки, обясни Буганим.