Тази нощ успешно бе изстрелян телескопът за издирване на извънземен живот TESS на НАСА. Това стана на космодрума Кейп Канаверал в американския щат Флорида, предадоха световните информационни агеннции. 

Припомняме, че това трябваше да се състои дни по-рано, но бе отложено с 48 часа поради технически проблеми.

Апаратурата е в размер на 200 милиона долара. Това е първата подобна мисия на агенцията с ракета Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX, която получи сертификат за такива мисии през февруари 2018 г.

Телескопът ще бъде изведен във висока елиптична орбита, което не е опитвано преди. Телескопът ще достига разстояние като до Луната и след това ще се връща към Земята. Всяка орбита ще отнема по около 14 дни.

НАСА отложи с 48 часа изстрелването на TESS

НАСА отложи с 48 часа изстрелването на TESS

Телескопът е за издирване на извънземен живот

TESS е като продължение на "Кеплер", който промени разбирането на учените за планетите извън Слънчевата система. Когато "Кеплер" беше изстрелян през 2009 г., астрономите знаеха за съществуването на извънземни светове, но имаха малка идея за техния брой и размер. До миналия месец телескопът е открил повече от 2 300 екзопланети. На базата на наблюденията на телескопа астрономите сега вярват, че Млечният път е дом на най-малко 2 милиарда потенциално обитаеми планети, където температурите не са драстични. Но учените не могат да погледнат по-отблизо с "Кеплер".

С телескопа астрономите ще могат да потвърдят планетарната маса и възрастта на новите планети.

Учените се надяват да засекат 500 планети с размер като на Земята и вероятно 20 000 нови светове.

През 2028 г. Европейската космическа агенция планира да изпрати сондата Ariel за проучване на атмосферата на 1000 екзопланети, които са с размер от Земята до Юпитер.

След като Falcon 9 изведе TESS, учените ще изпитат системите, сензорите и камерите на апарата в продължение на 60 дни. Първите данни се очакват през юни, които учените ще обработват в продължение на няколко месеца.