Руската междупланетна станция „Фобос-Грунт" с тегло 13.5 тона вече е неуправляема и според специалисти само чудо може да възстанови връзката с устройството. Руски блогъри предлагат станцията да бъде унищожена с изстреляна ракета, което според специалистите е възможно.

Изчисленията показват, че станцията застрашава САЩ, Китай, Африка, Австралия, Япония, южната част на Западна Европа и Украйна.
Фобос-Грунт е планирана руска сонда до Фобос, един от спътниците на Марс. Мисията има за цел събиране на материал от Фобос и връщането му на Земята. На борда си носи френска, финландска и българска апаратура.

Фобос-Грунт беше изстреляна от космодрума Байконур в сряда вечерта. След излизане на околоземна орбита, руската станция не успя да премине на траектория за полет към Марс - по неизвестни причини двигателите не се включват.
Досега опитите да се предадат команди на "Фобос-Грунт" са неуспешни. Такива опити са правени както с помощта на руски радиостанции, така и със станции на Европейската космическа агенция (ESA) във Френска Гвиана и Австралия. ESA подчертава, че се намира в постоянен контакт с колегите си от Роскосмос.

Появи се информация, че специалистите се опитват да предадат на апарата т.нар. команди за непосредствено изпълнение, които трябва да преминат през всички системи и бордовия изчислителен комплекс. Главната цел на инженерите е да накарат да заработи системата за измерване на траекторията на станцията. Ако това не стане, то "вече няма надежда апаратът да бъде спасен".

Известно е също така, че слънчевите батерии на апарата са се отворили, затова инженерите на Земята разполагат с време до 21 ноември. Полетът към Марс се осъществява само при определено разположение на Червената планета и Земята, което се случва веднъж на 780 дни. След 21-во число разположението на планетите ще стане неподходящо за междупланетен прелет.