Китайски учени са успели да модифицират клетки от свине-майки по такъв начин, че чрез тях да се осъществява възстановяване на отделни тъкани, съобщи БиБиСи, като се позовава на публикация в Journal of Molecular Cell Biology.

Същата способност имат ембрионалните клетки. Досега подобно постижение не е било публикувано и заради това според БиБиСи откритието може да предизвика революция в медицината и да направи доходен бизнеса с отглеждането на свине-майки.

Доктор Лий Сяо от Института по биохимия и клетъчна биология в Шанхай казва пред списанието, че досега трансформацията на зрели клетки в „универсални" стволови клетки е била неуспешна, но откритието може да има приложение и при хората.

Сходствата между човешкия и свинския организъм правят възможни трансплантациите на органи, а препрограмирането на стволовите клетки ще помогне за по-лесното адаптиране на органа към човешката имунна система и така ще се избегне евентуално отхвърляне.

Учените не бързат с крайните си изводи, тъй като са необходими още експерименти, преди новата технология да се приложи в практиката.

Екипът на д-р Сяо обаче е обнадежден, съобщава БиБиСи, защото взетите клетки от ушите и костния мозък на свинете реагирали при определени условия както стволовите клетки, извлечени от хора.

Някои от тях дори се поддали на препрограмиране и след тестове показали известни способности да се развиват като клетъчни ембриони.

По думите на китайския учен, ако се стигне до успешно препрограмиране на клетки от свине, тогава те може да се използват на първо време при трансплантациите на органи за намаляване на вероятността организмът да изхвърли органа на донора. Това в момента се прилага доста рядко в медицината, защото намирането на подходящи стволови клетки излиза много скъпо.

Британският специалистът по регенеративна медицина проф. Крис Мейсън, цитиран от БиБиСи, също смята, че теоретично това откритие може да доведе до някакви практически резултати, още повече, че инсулинът се изработва от говежди и свински панкреас. Но не е много голям оптимист.

По думите му във време, когато много учени са насочили вниманието си към ксенотрансплантацията - присаждане на органи или тъкани от животни в тялото на човек, а резултатите не са обнадеждаващи, все още е рано до са говори за революция в медицината.

Въпреки това проф. Мейсън не подценява успеха на китайските си колеги и дори казва, че откритието им може значително да подобри качеството на живот на много хора в близките 10 години, тъй като присаждането на клетки от свине-майки ще е многократно по-евтино, отколкото на стволови клетки, извлечени от костен мозък на хора.