Нов свръхпроводящ материал, създаден от канадски и германски учени с използване на силиций и водород не изисква охлаждане.

За разлика от обикновените свръхпроводници, който изискват охлаждане до много ниски температури, за да възникне този ефект, новият материал има нужда от високо налягане.
Изследователите твърдят, че от него в бъдеще могат да се правят свръхпроводници, които ще работят при стайна температура.

Новият материал е наречен силан и представлява силициев аналог на метана - един атом силиций и четири атома водород формират молекулярен хибрид (в метана мястото на силициевия атом е заето от атом на въглерода.

Учените дълго време предполагаха, че водородът под достатъчно налягане може да придобие свръхпроводящи свойства при стайна температура, но не можеха да създадат условия, необходими за проверка на тази хипотеза.
Добавянето на силиций реши този проблем, тъй като позволява да се намали налягането.

Разбира се, за комерсиални аспекти на това откритие е още много рано да се говори - установката, създаваща високо налягане може да се окаже не по-малко препятствие от установката, създаваща свръхниска температура, но независимо от това, разработката изглежда перспективна.

Източник: PCworld.bg