„Свръхзвуковият" австрийски пилот Феликс Баумгартнер успя. Скокът му от „ръба на Космоса" се осъществи след 5 години на усилена подготовка в щата Ню Мексико.

Баумгартнер скочи от 39 километра, близо с 3 километра повече от заплануваната височина -36 676 м - като свободното му падане продължи 4 минути 22 секунди.

Общото време от скачането до приземяването е било 9 минути и 3 секунди.

Той достигна рекордна за човек скорост без използване на летателен апарат и по този начин счупи рекорда за най-бърза скорост при свободно падане на човек - Мах 1.24 или със скорост 1342.8 километра в час (833.9 мили).

Веднага след скока имаше съмнение дали е достигнал свърхзвукова скорост, но говорителката на Баумгартнер потвърди, че е успял.

Баумгартнер подобри общо три рекорда - този за свободен височинен скок, за скок с най-висока скорост и за полет на най-голяма височина с балон. Единственият, който не успя да подобри е този на неговия ментор - американецът Джоузеф Китингър, който остава с рекорда си за най-дълга продължителност при свободно падане - 4:36 минути.

Баумгартнер обясни, че не е усетил момента, когато е преминал звуковата бариера.

Когато застанеш там, на върха на света, ти ставаш толкова смирен, че не мислиш повече за чупене на рекорди, ти не мислиш за събиране на ценна научна информация", каза Баумгартнер след скока на пресконференция. "Единственото нещо, което искаш е да се върнеш жив", изтъкна той.

Понякога ние трябва да се изкачим наистина на високо, за да видим колко сме малки", заявява той.

Имаше вероятност да бъде отменена мисията, тъй като по време на повече от двучасовото изкачване Баумгартнер имаше проблем с отоплението в скафандъра и визьора му се замъгляваше.

В началото на скока от неговия щаб бяха притеснени за няколко секунди, тъй като Баумгартнер се превъртеше неконтролируемо, което е голям риск за човек, тъй като има висока опасност за изпадане в безсъзнание и кръвоизлив в мозъка.

Имах голям натиск в главата си. Но не усещах, че умирам", каза той.

Когато се въртях първите 10,20 секунди, никога не си помислих, че ще си загубя живота, бях разочарован, защото мислех, че няма да постигна рекорда. Аз вложих седем години от моя живот в това", подчерта Баумгартнер.

Повече от 50 държави излъчиха скока, а рекордните повече от 7 милиона души го гледаха директно в страницата YouTube. След успешното си приземяване от „Ред Бул" разпространиха снимка на Баумгартнер, на колене секунди след приземяването си, която за по-малко от 40 минути бе споделена 29 хиляди пъти във „Фейсбук", 216 хиляди души са я „харесали" и повече от 10 хиляди коментара.

В социалната мрежа „Туитър" половината от профилите в мрежата написаха нещо относно скока.

От НАСА поздравиха Феликс и „Ред Бул Стратос" за рекордния скок.

Пилотът се подготвя цели 5 години за най-дръзката авантюра на десетилетието. Преди този скок Баумгартнер извърши изпитания на различна височина. През март той скочи от височина 21 600 метра, а през август от 29 456 метра. При втория си скок достигна скорост от 864 км/ч.

Спонсор на проявата е „Ред Бул". Тя струва 50 млн. евро.

Феликс Баумгартнер е известен още с „полета" си от статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, има осъществени хиляди свободни скока от уникални височини, през 2003-та, е първият, направил свободен полет над Ламанша с карбоново крило.

Австрийският пилот записа името си до това на Гагарин и Армстронг.

Проектът на "Ред Бул Стратос" се подготвя от години. Основна цел е да събере ценна информация за безвъздушното пространство, която ще подобри сигурността на полетите и ще скъси разстоянието на човека до Космоса.