Зад „фалшива" стена в гробницата на фараона Тутанкамон вероятно е разположена погребална камера, в която може да е положена съпругата  на владетеля или неговата майка, а не само царица Нефертити, както се предполага, заяви пред агенция „Новости" културният министър на  Египет Мамдух ад Дамати.

Египетски археолози изследват гробницата, за да проверят сензационната теория на британския археолог Никълъс Рийвз, че в гробницата е погребан не само рано починалият фараон, но и Нефертити. Очаква се резултатът от проучването им да стане известен до края на годината.

„Не е сигурно, че зад стената е положена Нефертити. Досега не са намерени и гробниците на другите жени от семейството на Тутанкамон: на майка му, по-голямата му сестра и  съпругата му. Те не са открити в Долината на царете, затова е възможно и те да са погребани в тази гробница." - коментира Дамати.

През следващия месец специалистите ще изследват гробницата с радари и инфрачервени лъчи, за да се убедят, че зад стената има още едно помещение. Ако това се потвърди, те ще проверят какво има в него.

Преди време британският археолог Никълъс Рийвз предположи, че „изгубената" гробница на царица  Нефертити, починала 10 години преди трагичната смърт на доведения си син Тутанкамон, се намира зад „лъжливата" северна  стена на гробницата му в Луксор.

Според учения, след внезапната смърт на 19-годишния фараон, който е управлявал само 9 години, той е бил погребан в гробницата на втората си майка, тъй като не е имало време да бъде построена негова собствена.