Най-голямата литиево-йонна батерия в света е започнала да доставя енергия в електрическата мрежа в Южна Австралия, съобщи БиБиСи.

"Тесла" прави най-голямата в света батерия за 100 дни

"Тесла" прави най-голямата в света батерия за 100 дни

За да помогне на щата Южна Австралия да облекчи енергийните нужди

Официално батерията, която предприемачът и шеф на Тесла Илън Мъск построи в Южна Австралия, беше активирана днес. Тя е с мощност 100 мегавата и капацитет 129 мегаватчаса.
Всъщност батерията е започнала да доставя енергия в мрежата от вчера заради по-голямото търсене, породено от горещините в района.

Припомняме, регионът на Южна Австралия беше засегнат от безпрецедентна буря, която разруши голяма част от електроснабдителната мрежа. Тогава хиляди останаха без електричество.

През месец март тази година милиардерът Илън Мъск предложи да помогне като изгради най-мощната батерия, която е виждана до сега. За целта Мъск сключи облог - той каза, че ще изгради батерията само за 100 дни. В противен случай съоръжението щеше бъде безплатно за Канбера.

Мъск спечели облог за $25 млн. - направи най-голямата батерия в света за 100 дни

Мъск спечели облог за $25 млн. - направи най-голямата батерия в света за 100 дни

Tesla вече успя да монтира Powerpack системата с капацитет 100 мегавата

Най-голямата батерия ще предотврати повторение на инцидента от миналата година. Самият Мъск описа батерията като три пъти по-мощна от следващата по големина батерия в света.

Батерията е изградена в Джеймстаун, 230 километра северно от Аделаиде. Тя действа заедно с ферма с вятърни турбини на френската компания за възобновяема енергия Neoen.