Нова цифрова технология за рентгенови изследвания внедряват болниците в Англия като част от най-големия здравен проект в света, оценен на 6,2 милиарда лири, съобщават от TechNews.

Дигиталната X-Ray система позволява на лекарите да разглеждат рентгеновите снимки на компютърните екрани, вместо на "филми", каквато е обичайната практика в момента.

Проектът на националната здравна служба (NHS), която е най-голямата в Европа, вече е обхванал половината болници в Лондон и Южна Англия. Системата PACS (от Picture Archiving and Communications System) съхранява в електронен вид рентгеновите изследвания и сканирания, така че докторите да могат да ги виждат на екран.

Цифровото съхранение елиминира нуждата от "филми" в рентгеновото изследване. В резултат на това, специалистите медици получават удобен достъп до снимките от своите лаптопи или таблет РС.
Друг положителен ефект е по-бързото предоставяне на информацията от изследването. И не на последно място, цифровата X-Ray система е по-икономична, тъй като съкращава разходите, свързани с обработката на филми.

Няколко региона в Англия, наречени клъстери, внедряват системата PACS, като всеки от тях работи с един местен доставчик на услуги (LSP). В по-голяма част от болниците се използват системи на GE и Philips, доставяни съответно от Fujitsu и BT.

Очаква се проектът да приключи през март следващата година. В момента електронната база съхранява над 45 милиона изображения, а изследваните пациенти са около 2,7 милиона. Според лекари, системата вече дава отлични резултати.
Намалял е броят на отложените операции, поради лошо качество на снимките.
От друга страна, е съкратено времето за получаване на резултатите от изследването.

Системата PACS е само един от деветте проекта за ИТ модернизация на услугите на NHS.
Реформата, за която са предвидени 6,2 милиарда лири, трябва да приключи към края на десетилетието. Едно от най-интересните нововъведения са електронните рецепти, от които се очаква рязко да намалят грешките от неправилно разчитане на лекарските предписания.

Англия изгражда високоскоростна национална мрежа за новите услуги, която е наречена N3 и заменя старата инфраструктура.
Към момента 94% от всички GP-та имат достъп до бързата мрежа.
Модерната инфраструктура ще свърже 100 хиляди лекари, 380 хиляди сестри и около 50 хиляди други здравни работници.