500 000 души умират всяка година в САЩ от болести, предизвикани от тютюнопушене, съобщава ИТАР-ТАСС, като цитира медицинското списание Epidemiology.

Екип от американски учени, ръководен от доктора на медицинските науки Брайън Рострън от университета Бъркли в Калифорния, е установил, че вследствие на тютюнопушене в периода 2002-2006 година в САЩ са починали около 290 000 души на година. При жените този показател е 230 000 души годишно.

По данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията средното равнище на смъртност в страната през този период е било 2,5 млн души на година.

Шефът на Центъра за глобални изследвания на здравето в болницата в Торонто Прабхат Джа заявява, че публикуваните цифри са важно напомняне за това, че пристрастяването към пушенето налага бързи мерки. Според него най-голям риск за смърт от никотинова зависимост имат хората между 65 и 74 години, които пушат по кутия на ден. А ако човек е пристрастен и към алкохола или страда от излишни килограми, то рискът от смърт се увеличава три пъти.

По данни на Американската медицинска асоциация в САЩ пушат 7 % от населението, т.е. към 22 милиона души. В последните години техният брой намалява в резултат на новите открития за вредата на никотина.

Преди 40 години постоянни клиенти на тютюневите компании в САЩ са били 23 % от населението на страната.