Ученият Кери Емануел от Масачузетския технологичен институт направил изследване, което регистрира тенденцията ураганите да се засилват, предаде Си Ен Ен.

Според резултатите от проучването големите въздушни течения, образуващи се над Атлантическия и Тихия океан от 1970 г. насам, са увеличи своята сила и продължителност с 50%.

Теориите на масачузетския изследовател сочат, че глобалното затопляне ще доведе до по-мощни и продължителни урагани в Атлантическия океан и в Карибския басейн.

Тази тенденция е пряко свързана с увеличаването на средната температура на повърхността на океана и в атмосферата през изследвания период.

Изследователи метеоролози твърдят, че промените в температурите са големи и това е твърде обезпокоително.

Преди изследването, направено от Кери Емануел, повечето учени смятали, че глобалното затопляне влияе в незначителна степен на мощността на ураганите. Прогнозите били, че до 2050 г. промените в климата няма да променят в особена степен характера на въздушните течения над тропиците.

Някои учени обаче отправят критики към Кери Емануел по отношение методите му на изследване. Според тях в научната разработка не са включени данните за скоростта на ветровете на едни от най-мощните въздушни течения през 50-те и 60-те години на ХХ век.