ГалактикаСензационни данни за наличието на паралелна и непонятна по своята природа материя в нашата Вселена бяха получени при изследвания на американски учени. Те бяха проведени с помощта на американски телескоп от ново поколение, който започна работа на Южния полюс, предаде електронното издание NEWSru.

Апаратът е способен да улавя вълните на космическия радиационен фон, носещи информация за началните периоди от съществуването на Вселената.

Съгласно предварителните изводи, 30 процента от намиращата се във Вселената енергия е заключена в т. нар. тъмна материя, която не взаимодейства със светлината. Други 65 на сто се намират в още по-странна физическа форма. Именно тя е главната причина за продължаващия процес на разширяването на Вселената, смятат американски учени. Тази форма на енергията е толкова необичайна, че не може да се разбере самата природа на нейното съществуване и действие.

Останалите 5 процента са включени в материята, която човекът е способен да наблюдава и изучава. При тези условия възниква въпросът за адекватността на физическите закони във Вселената и за наличието на много нива с различни и характерни качества. В тази връзка някои учени не изключват възможността за наличие на паралелни светове, пространства и дори паралелно време.