Раси Бразилски и португалски учени достигнаха до извода, че в генетично отношение расовата принадлежност нищо не означава.

Серджио Пена и неговите колеги от бразилския университет “Минас Джериас” и португалския университет в Порто откриха, че няма генетично съответствие на расовото деление. Гените, по които мoже да се определи къде се е родил човек, нямат пряко отношение с видните расови различия и в частност, с цвета на кожата, предаде електронното издание Membrana.

В изследването са участвали две групи хора – 173 бразилци, класифицирани по цвета на кожата, косата, формата на носа и челото, като “бели”, чернокожи и мулати, и освен това, още 200 души, определящи се като “бели”.

За удивление на генетиците, в ДНК на “белите” са открити между 28 и 33 процента от гените, които имат африканците и индусите. В същото време у чернокожите били открити около 48 процента “неафрикански” гени.

Учените отбелязват, че тяхното изследване дава ясен сигнал колко неправилно и опасно е да се приравнява цветът на кожата или расата с “географския произход” и да се изпoлзват термини като “бял”, “кавказец”, “европеец”, “черен”, “негър”, “африканец” и т. н., както често се прави в неучната и медицинската литература.