Италианските телекомуникационни компании и оператори отсега нататък няма да могат да пазят никакви данни за посещаваните от потребителите сайтове по интернет.

Това няма да може да се прави дори заради причини, свързани с правосъдието.

Така реши италианската Служба за защита на частния живот на гражданите, съобщи ProntoSofia.

Тя постанови, че до два месеца италианските телекомуникационни компании Telecom Italia, Wind, H3G и Vodafone трябва да унищожат незаконно съхранените информации и да предприемат действия, чрез които да не може подобни данни да бъдат пазени в бъдеще.

"Тези мерки потвърждават, че действа един нов и важен принцип, според който трябва да бъдат запазени в тайна данните за навигирането в интернет на потребителите", каза Мауро Паисан, представител на Службата за закрила на частния живот на гражданите.

Според Паисан телекомуникационните компании не могат да пазят данни и за думите, търсени от потребителите чрез интернет търсачки.

Това се прави с цел да не се получава информация за личните и социални контакти на потребителите, за религиозните и политическите им убеждения или за сексуалната им ориентираност.

Според него единственото нещо, което компаниите могат да пазят в архивите си, е информацията, свързана с консумирането на интернет, с цел заплащането на предоставените от тях услуги.