Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ обяви, че планира да проведе гласуване през декември, за да реши дали да отмени правилата, които изискват от доставчиците на интернет да третират целия уеб трафик равностойно и еднакво, съобщават американските медии.

Правилата, известни като правила за неутралност на интернет, бяха приети по време на управлението на предишния американски президент Барак Обама, за да не се допуска доставчиците да блокират или да забавят интернет съдържание, или да предлагат "бързи ленти" за уебсайтове срещу пари.

"FCC просто ще изиска от доставчиците на интернет услуги да бъдат прозрачни относно практиките си, така че потребителите да могат да купуват план за услуги, който е най-подходящ за тях, а предприемачите и други малки фирми да могат да разполагат с техническата информация, която се нуждаят да иновират", изтъкна председателят на FCC Аджит Паи, който беше назначен от Доналд Тръмп.

Шефът на FCC също така разкритикува "тежките" регулации на интернет от времето на Обама, посочвайки, че съгласно неговото предложение федералното правителство на САЩ ще "спре стриктния контрол на интернет".