На сървърите в офиса на Линкос ООД - собственици на торент тракера zamunda.net - е нямало файлове с пиратско съдържание, което показва, че няма да бъдат открити такива и от съответните органи.

Това заяви управителят на Линкос ООД - Мартин Павлов в предаването „Часът на Милен Цветков" по Нова Тв.

Там е имало само торент файлове, които сами по себе си не съдържат пиратско съдържание - това е просто една последователност от числата 0 и 1, посочи още Павлов.
Припомняме, от началото на седмицата сървърите на Линкос са обект на проверка от столичното следствие и ГДБОП.

Според шефката на Вирджиния рекърдс и Анимато мюзик Станислава Армутлиева обаче всички тези интернет доставчици, които се занимават с предоставяне на услугата за качване на торенти и поддържат торент тракери са съучастници в престъплението по разпространение на пиратско съдържание и по този начин нарушават закона за авторско право.

Тя допълни още, че в една нормална държава е нормално всеки да си плаща, ако иска да притежава даден продукт.

Георги Дамянов, директор „Авторско право и сродни права" коментира, течащите в момента проверки са свързани със списък 301, в който е и България.
Припомняме, че това е списък, създаден от САЩ, в който влизат държавите, които имат проблеми с кражбата на интелектуална собственост.

Според някои от участниците в дискусията обаче това са кампанийни действия, свързани с този списък, който предстои да излезе съвсем скоро.

Bol.BG и Линкос ООД са интернет доставчици, които просто предлагат технология за размяна на информация и не нарушават закона, са единодушни техните представители.
Димитър Ангелов от Бол.БГ дори бе краен, заявявайки, че ако трябва да се спре пиратството, това означава, че трябва да се забрани Интернет.

„Целта е, не да изкореним пиратството, а да го намалим в някакви поносими граници", репликира Георги Дамянов.