Компанията Virgin Galactic за първи път направи демонстрация пред публика на кораба за космически туристи, наречен SpaceShipTwo, предаде Associated Press.

Съобщава се, че първите тестови полети ще започнат през 2010 г.
Пълноценните екскурзии на височина до 110 километра ще стартират не по-рано от 2011 година.

Новият космически кораб, чиято дължина надвишава 18 метра, е построен от леки композитни материали. На борда на летателния апарат могат да пътуват до осем човека: шест пътници и два пилота.

Освен това се отбелязва, че в SpaceShipTwo има повече илюминатори отколкото в прототипа SpaceShipOne. Някои от тях се намират точно над главите на пътниците.

Корабът SpaceShipTwo за първи път беше представен в Ню Йорк през януари 2008 г.

Носителят WhiteKnightTwo ще извежда летателния апарат на височина около 18 км, след което ще се осъществи разкачване на кораба и по-нататъшния път SpaceShipTwo ще преодолява самостоятелно.

Разработката на космическия кораб се финансира от британския бизнесмен Ричард Брансън,който е и основател на Virgin Galactic. За създаването на SpaceShipTwo отговаря авиаконструкторът Бърт Ратън.

За построяването на пет кораба и носители компанията планира да усвои над 400 милиона долара.

Стойността на билета за един турист е 200 000 долара.

Пускът на SpaceShipTwo ще се се осъществява от космодрум в Ню Мексико. Продължителността на полета ще бъде два часа и половина, като пасажерите ще бъдат около 5 минути в безтегловност.

Първият изпитателен полет на носителя WhiteKnightTwo, който продължи около час, се състоя през декември 2008 г.

Теглото на летателния апарат с двата фюзелажа е 13 тона, а размаха на крилете - 43 метра.