Съвременните виртуални лаборатории ще подпомогнат квалификацията на гражданите и развитието на програмите за социална заетост Съвременните виртуални лаборатории ще подпомогнат квалификацията на гражданите и развитието на програмите за социална заетост. Това заяви днес заместник-министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев по време на откриването на виртуалната катедра “Джон Атанасов” в сградата на Великотърновския университет.

Проектът е съвместна инициатива на Агенция “Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационни технологии” към Министерството на транспорта и съобщенията и на българската университетска и академична общност.

Преподавателският и научен състав на университетите поема ангажимента да стимулира социалните дейности, свързани с преквалификацията или подобряването на уменията в сферата на информационните и комуникационни технологии на безработни, социално слаби, хора с увреждания и др. социални групи.

В първия етап на проекта Министерството на транспорта и съобщенията финансира изграждането на близо 40 високотехнологични компютърни лаборатории с около 400 компютъра и сървъра.

Основните цели на проекта са свързани с популяризирането на българското образование и наука по света, с повишаването на качеството и конкурентноспособността на информационното съдържание на българското Интернет пространство, с увеличаването на сътрудничеството между българските преподаватели и учени и със стимулирането на международните контакти и обмен.

Сред дългосрочните цели на проекта е привличането на допълнителни средства от спонсори, фирми и международни програми, което да подпомогне неговото разгръщане и модернизиране.

Тенденцията е виртуалните катедри да страната ядро на бъдещи бизнес инкубатори, които да послужат като двигатели на иновациите на икономическия растеж на региона. Целта е също така те да се превърнат в свързващи звена между интересите на държавните и общинските власти, академичните среди, бизнеса и гражданите.