вирусСвръх усложнената компютърна атака, която атакува иранските ядрени съоръжения, представлява сериозна заплаха за сигурността на инфраструктурните обекти от критично значение по света според правителствени експерти и техни колеги от кибер индустрията, които дадоха свидетелстваха пред сенатска комисия във Вашингтон.

Компютърният червей, известен като Stuxnet, беше открит през юли и основната му цел са компютри, които управляват важни инфраструктурни обекти като електрически системи, пречиствателни станции, нефто- и газопроводи, припомня СиЕнен.

Директорът на Центъра по киберсигурност към Департамента по отбрана заяви, че Stuxnet е невероятно мащабна заплаха с невиждани до този момент възможности.

Този код може автоматично да проникне в системата, да открадне формулата на продукта ви и да смени съставките и съотношението им, докато за операторите и антивирусната програма висчко е в реда на нещата", обясни още Шон МакГърк, който заяви, че Stuxnet „променя правилата".

По думите му, все още е трудно да се определи каква е била целта на заразата. Според компанията Symantec ядрените съоръжения на Иран са вероятна цел. Въпреки това, „даже нещо подобно да е свързано с определена държава, възможностите му да атакува подобни обекти навсякъде по света са огромни", заяви Дийн Търнър от компанията.

По техни данни, има около 44 хиляди случая на заразяване със Stuxnet по света, като 60% от тях са в Иран, а 1 600 - в САЩ.

Според Департамента по отбраната, анализите на зловредния код не са в състояние да покажат корените на вируса. Специалистите се обединиха около мнението, че сложността му е толкова голяма, че е малко вероятно да се появят негови „клонинги" в близко бъдеще. Според тях, нивото на готовност за подобни кибер атаки е ниско и са необходими промени в законодателството, насочено срещу компютърните престъпления.