Загубите на поделението на Sony за игри ще бъдат по-големи от очакваното и може да надхвърлят $2млрд. за фискалната година, която приключва през март тази година, съобщават от ComputerWorld.bg.

Ръководители от компанията заявиха пред репортери и анализатори в Токио, че причина за срива в продажбите идва от скъпите PlayStation 3 (PS3) конзоли за видео игри и от PlayStation Portable (PSP).

Чистата печалба на Sony се е понижила с над 5 на сто до $1,3 млрд. през последните три месеца на 2006 г. Поделението за игри приключи с оперативна загуба в размер на $455 млн. четвъртото тримесечие на миналата година, което е с около $1млрд. по-малко от резултата за предишното тримесечие, според Sony.

Sony беше разтърсена от силните продажби на по-евтината Wii конзола на Nintendo, твърдят анализаторите, и трябва да се пребори с подсиленият Xbox 360 на Microsoft, които бяха пуснали преди повече от година и вече има широк набор от игри.

Анализаторите предполагат, че Sony ще успее да ограничи производствените разходи за PS3 конзолите и цените за търговия на дребно на по-късен етап през текущата година, когато поднови конзолата с по-малки версии на процесора Cell и RSX графичните чипове.