Одобреният от правителството проект на закон за електронното управление е внесен в Народното събрание и предстои разглеждането му на първо четене, съобщават от IDG.BG.

Водеща парламентарна комисия при обсъждането на текста ще бъде комисията по въпросите на държавната администрация, чиито председател е Веселин Методиев.

Очаква се след като бъде приет нормативният акт да доведе до редица промени в начина, по който ще се предлагат административни услуги, както и да намали възможностите за корупционни практики.

Сред важните промени ще бъде регламентирането на еднократно събиране и създаване на данни - веднъж събрала и/или изменила (по силата на нормативен акт) определени данни за гражданин или бизнес, администрацията няма да има право да изисква повторното им представяне или доказване.

Междувременно днес Съветът за икономическо развитие обсъди потенциалното въздействие, което законът за електронното управление ще окаже върху бизнеса, като очакванията са влиянието да бъде изключително положително.