Само преди две години, в началото на август 2018, Apple се превърна в първата компания, достигнала обща стойност от един трилион долара.

Това постижение отне на компанията 42 години от създаването й през 1976 г., но удвояването му отне само две.

Тази седмица акциите на Apple достигнаха рекордната цена от 462.83 долара, което е над двойно повече от цената, за която се продаваха те в края на март тази година.

Снимка 317580

Източник: GettyImages

Така компанията се превърна в първата компания на борсата, достигнала заветните два трилиона долара. CNBC отчита, че всеобщото мнение между финансовите анализатори е, че Тим Кук има основна заслуга за ръста от 60% в стойността на акциите от началото на годината.

Именно той бе човекът, който усили присъствието на Apple в сферата на дигиталните услуги, като News+, Apple Music, iCloud и т.н., достъпни за всичките над един милиард активни потребители на iPhone.

Тази инициатива започна през 2015 г., когато приходите от услуги за компанията възлизаха на около 25 милиарда долара на година.

Снимка 450751

Източник: GettyImages

Тим Кук обеща, че през 2020 г. тази сума ще бъде удвоена и ето че малко след средата на годината Apple отчита приходи от услуги, възлизащи на 39.2 милиарда долара.

Тим Кук, Apple и първият милиард на изпълнителния директор на компанията

Apple направи и Тим Кук милиардер

Заслужено признание

Очевидно обещанието ще бъде спазено, таванът за акциите на Аpple все още изглежда далеч, а самият Кук наскоро достигна първия си личен милиард.