На нашата планета растат няколко трилиона дървета. Както в цялата природа, и сред тях има голямо разнообразие. Но сред 60 хиляди растящи видове се откроява един, който се различава от останалите по своите размери. Този вид се нарича секвоя (Sequoia sempervirens) и е част от семейството на кипарисите. Дърветата от този вид лесно могат да достигнат височина от 91 метра.

Най-високият представител на секвоите е открит през 2006 г. от двама туристи и с височина от цели 115.7 метра.

Растителният гигант, който е на около 700-800 г., се намира в национален парк Redwood в Калифорния и носи прякора Хиперион (Hyperion). За да си спечели официалното прозвище за най-високо дърво в света, секвоята е специално измерена от екип от учени от щатския университет Хумболт, ръководен от Стив Силет. 

Една от най-интересните подробности за Хиперион е, че по върха му са открити наранявания, които са типични следи от кълвачи. Необичайното в случая е, че за кълвачите винаги се е смятало, че не летят на такава голяма височина, защото по принцип не са много добри летци. Затова и повечето учени предполагат, че секвоята е посещавана от кълвачите, докато е била по-млада и ниска.

Манчинеловото дърво, ябълката на смъртта, Карибите и най-опасното дърво на света

Ябълката на смъртта - най-опасното дърво на света

Ужасите, които може да причини на всеки доближил го

Някои от другите секвои с внушителни размери са Хелиос (Helios), която е почти незабележимо по-малка от Хиперион (Hyperion) със 114.1 метра височина, както и Икарус (Icarus) със своите 113.1 метра, и Даедалус (Daedalus) със 110.8 метра. Точните места на много от тези гиганти се пазят в тайна, за да ги предпазят от посещение на много туристи и евентуален вандализъм.

Секвоите обикновено живеят от 500 до 700 години, въпреки че някои от тях са документирани, че са на повече от 2000 години.

Според националната паркова служба на Redwood, голямата височина на тези дървета се дължи отчасти на благоприятните климатични условия в Калифорния, включително меките целогодишни температури и обилните годишни валежи, пишат от Live Science.

Нова Зеландия, остров Кембъл и кое е най-самотното дърво на света

Най-самотното дърво на света

100 години самота